A parlamenti bizottság egy „parkoló” fideszesre várt, hogy meglegyen a kormánypárti többség

A parlamenti bizottság egy „parkoló” fideszesre várt, hogy meglegyen a kormánypárti többség

Tessely Zoltán 2021. április 22-én (Fotó: Tessely Zoltán facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különös közjáték zavarta meg, majd lehetetlenítette el a parlament Európai ügyek bizottságának hétfői ülését – írja a 444. Induláskor a hét fideszes és KDNP-s tag közül csak kettő volt jelen, a négy ellenzéki képviselő ellenben megérkezett időben, így gyorsan veszélybe került a napirend elfogadása. Ez főként a kormánypárti képviselőket érinthette volna kellemetlenül, mivel Szél Bernadett bizottsági tag (független) és Cseh Katalin EP-képviselő (Momentum) előre jelezték, hogy Magyarország EU-ban képviselt Kína-politikájáról tárgyalnának.

Az szerették volna megvitatni fideszes kollégáikkal, hogy a Kínát elítélő brüsszeli nyilatkozat megvétózása, a Belgrád–Budapest vasút, illetve a Fudan egyetemre felvett kínai hitel összefüggésében a magyar-kínai üzletek hogyan hatnak az EU diplomáciájára, a tagállamok biztonságára és az EU értékeinek képviseletére.

Patthelyzet alakult ki, a két kormánypárti bizottsági tag ugyanis két távol maradt társukat is helyettesítette, így 4-4 arányban oszlottak meg a szavazatok. A 444 szerint amikor Hörcsik Richárd fideszes bizottsági elnök szembesült azzal, hogy kivételesen nincs meg a kormánypárti többség, közölte, hogy addig nem lesz szavazás, amíg meg nem érkeznek a további fideszesek. Azt mondta, hogy Tessely Zoltán fideszes képviselő már közel van, csak „technikai okok miatt” még nem tudott leparkolni. Amíg Tessely képviselő parkolt, addig előkerítettek még egy hiányzó képviselőt, Juhász Hajnalkát.

– Ez a meghackelése a szavazásnak, addig húzta az időt az elnök úr, amíg megérkezett a fideszes többséget biztosítani tudó képviselő. (...) Ez a megcsúfolása direktben a demokráciának, és ez fölháborító – összegezte az esetet Szél Bernadett, majd az ellenzékiek kivonultak az ülésről.

A bizottságban korábban nem voltak tekintettel a késésekre. Előfordult, hogy például Szél Bernadettnek egy másik bizottságban is fel kellett szólalnia – akkor a fideszes többség direkt úgy intézte a napirendet, hogy a képviselő ne tudjon részt venni egy általa jegyzett törvényjavaslat vitáján, holott átért volna az ülés második felére, ha ebben rugalmasabbak.