A fideszesek nélkül hiába tartott rendkívüli ülést a parlament

A fideszesek nélkül hiába tartott rendkívüli ülést a parlament

Üres kormánypárti padsorok az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2024. február 5-én (Forrás: parlament.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem mentek el a fideszes és KDNP-s képviselők az Országgyűlés hétfői rendkívüli ülésére, így hiába volt napirenden a svéd NATO-csatlakozás, határozatképtelenség miatt nem születhetett döntés. Az ellenzéki képviselők az egyenként öt-öt perces felszólalásaikban viszont nemcsak erről beszéltek, téma volt az is, hogy Novák Katalin kegyelmet adott egy pedofil bűntársának, a méltatlanságáról beszéltek.

Rendkívül kínos, szomorújáték – így jellemezték ellenzéki képviselők azt, hogy hiába hívta össze Kövér László házelnök az Országgyűlés rendkívüli ülését a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása érdekében, a Fidesz és a KDNP, illetve a kormány képviselői sem mentek el. A fideszesek ezt már előre jelezték, a kormányról pedig lehet tudni, hogy ezekben a napokban Sopronbánfalván tartanak kihelyezett kormányülést.

Mint ismert, mára már Magyarország az egyetlen, amely nem ratifikálta a skandináv ország csatlakozását az észak-atlanti katonai szövetséghez. A kormány ugyan benyújtotta az ehhez szükséges javaslatot, a hivatalos kommunikáció szerint ugyanakkor a fideszes képviselők sértve érzik magukat egyes korábbi svéd nyilatkozatok miatt. Sokáig Törökország jóváhagyására is várni kellett, de ők végül január végén megszavazták a csatlakozást. Ezzel nagyjából egy időben Orbán Viktor találkozóra hívta a svéd miniszterelnököt, de akkor a kabinetjétől elutasító választ kapott.

A DK-s Vadai Ágnes az ülésen arról beszélt, hogy Orbán Viktor személyes hiúsága és Putyin iránti elkötelezettsége vezetett oda, hogy utolsók lettünk, az ország újra szégyenpadra került. A párbeszédes Tordai Bence is hasonlóan vélekedett, szerinte a magyar kormány Magyarország nemzeti érdekeit elárulja és Putyin érdekeit szolgálja ki. Egyúttal kérte a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, hogy vizsgálja az ügyet. A jobbikos Brenner Koloman is a magyar érdeket hiányolta, az MSZP-s Harangozó Tamás pedig azt vetette fel, mennyire békepárti az a kormány, amely akadályozza a hazánk békéjét garantáló szövetség erősítését.

A Mi Hazánk képvisel egészen más álláspontot, Novák Előd, a Mi Hazánk politikusa szerint meg kellene vétózni Svédország NATO-csatlakozását „a világháború elkerülése érdekében”.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője már korábban közölte, hogy a rendes parlamenti ülésszaknak mindjárt az elején sor kerülhet a svéd NATO ratifikációra, de ehhez szükséges a két miniszterelnök budapesti találkozója. Szavai szerint ugyanis, „ha a svédeknek fontos a csatlakozás, akkor idejönnek, ahogy Törökországba is elmentek”.

Novák Katalin kegyelme is téma volt

A svéd NATO-csatlakozás mellett az államfő kapcsán nemrég kirobbant botrány is téma volt. Nemrég derült ki a nyilvánosság számára az, hogy Novák Katalin tavaly április 27-én megkegyelmezett a pápalátogatás ürügyén a pedofil bicskei iskolaigazgató bűntársának. A férfi 3 évet és 4 hónapot kapott tettéért, de a köztársasági elnök döntése nyomán tavaly tavasszal szabadon távozhatott. Az államfői kegyelem kiterjed a foglalkoztatástól való tilalom eltörlésére, vagyis nincs jogi akadálya, hogy az igazgatóhelyettes újra munkát vállaljon gyerekek közelében, akár gyerekotthonban. Lapunk is kereste a köztársasági elnök hivatalát ez ügyben, amelytől a következő állásfoglalást kaptuk: „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet.”

Vadai Ágnes „törvények felett álló pedofilhálózatról” beszélt és arról, hogy „pedofil és pedofilsimogató egy kutya”. Novák Katalin szerint méltatlanná vált a köztársasági elnöki posztra, „nem lehet tovább köztársasági elnök ez a nő”. Ugyancsak a lemondását sürgette Brenner Koloman, de a momentumos Bedő Dávid is szóba hozta a témát, gusztustalannak nevezve a történteket. Tordai Bence pedig úgy foglalta össze, hogy „a fideszes pedofilmaffia szálai a Sándor-palotába is elértek”. Harangozó Tamás azt mondta, hogy egy pedofil segítőjének szabadon bocsátása vörös vonal, amit józan, felelős politikus nem lépne át.