Csak a puccsisták támogatják a nigeri puccsistákat

Csak a puccsisták támogatják a nigeri puccsistákat

A puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes támogatói orosz és nigeri zászlóval Niger fővárosában, Niameyben 2023. július 30-án. Néhány nappal korábban a nyugat-afrikai ország elnökét, Mohamed Bazoumot katonai puccsisták eltávolították a hatalomból, őrizetbe vették, az ország határait lezárták, éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, a köztársasági intézmények mûködését pedig felfüggesztették. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozottan elítélte a nigeri katonai puccsot, és Mohamed Bazoum elnök azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte ((Fotó: MTI/EPA/Issifou Djibo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legkevesebb 180 kormányzati politikust tartóztatott le a puccsista katonai junta – közölte hétfőn a Nigeri Párt a Demokráciáért és Szocializmusért (PNDS), amelyet múlt héten mozdítottak el a hatalomból. Az Abdou Abdramane ezredes által irányított junta így számos minisztert letartóztatott, de közöttük van Mahamadou Issoufou volt nigeri elnök fia is. A puccsisták azonban továbbra sem aludhatnak nyugodtan: egyre több ország sorakozik fel a demokratikusan megválasztott elnök, Mohamed Bazoum mellett. Ám mostanra mégis akadnak néhányan, akik kiállnak a nigeri puccsisták mellett.

Hogy megértsük a Nigerben kialakult helyzetet, mindenek előtt azt kell látnunk, hogy a puccsok korántsem egyedülállók a nagy kiterjedésű, szegény sivatagi ország életében. Az 1960-ban kihirdetett függetlenné válása óta négy államcsínyt és számos puccskísérletet hajtottak Nigerben. A mostani előtt a legutóbbi éppen 2021. március 31-én történt, két nappal Bazoum beiktatása előtt, de akkor a nigeri hatóságok megakadályoztak a kísérletet az erőszakos hatalomátvételre. Ezek az esetek általában megegyeznek a kiinduló okban, ez pedig nem más, mint hogy a hadsereget sosem sikerült teljes egészében demokratikus kontroll alá vonni (hasonló okok játszottak szerepet a mostani szudáni konfliktusban is).

Az eset innentől ismert: a puccsisták felolvastak egy közleményt a televízióban, miszerint a védelmi és biztonsági erők eldöntötték, véget vetnek a rezsimnek a romló biztonsági helyzet és rossz kormányzat miatt. A puccsisták vezére emellett bejelentette, hogy az ország határait lezárták, és országos éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el este tíz órától reggel öt óráig, a köztársasági intézmények működését pedig felfüggesztették.

A Nyugat kiáll a nigeri elnök mellett

Válaszul aztán egy sor ország jelezte, hogy a megválasztott elnököt támogatják. Először António Guterres ENSZ-főtitkár ítélte el a nigeri kormány alkotmányellenes megváltoztatását, majd a nyugati országok következtek, amelyek kifejezték a nemtetszésüket. Majd az ENSZ Biztonsági Tanácsa következett, amely határozottan elítélte a nigeri katonai puccsot, és Mohamed Bazoum elnök azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte. Eközben az amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetést folytatott a hatalmából eltávolított elnökkel és az ország korábbi vezetőjével, a francia államfő szombatra összehívta a nemzeti védelmi és biztonsági tanácsot, vasárnap pedig közölte: azonnal lépni fog, ha Franciaország állampolgárait támadás éri Nigerben. Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint Emmanuel Macron francia államfő nem fogja eltűrni, hogy Franciaországot és érdekeltségeit bármilyen támadás érje. Párizs ugyanis 1500 katonát állomásoztat az afrikai országban a terrorizmus elleni harc támogatására. Emellett Párizs bejelentette: a puccs miatt felfüggeszti a Nigernek nyújtott költségvetési támogatást.

Majd a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) következett, amelynek az államfői amellett, hogy elítélték a puccsot, szankciókat vezettek be és egy hetet biztosítottak a nigeri puccsistáknak arra, hogy visszahelyezzék a hatalomba Mohamed Bazoum elnököt. Hétfőn aztán az Európai Unió is ismertette álláspontját. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője miután elfogadhatatlannak nevezte az országban szerdán elkövetett katonai puccsot, közölte: az EU támogatja az ECOWAS által a puccsra válaszul elfogadott összes intézkedést.

Alig vannak szövetségeseik

Milyen esélyei vannak így a nigeri puccsistáknak arra, hogy megtartsák a hatalmat? Noha katonai intervencióra a jelen pillanatban egyelőre nem kell számítani, a jelek szerint a katonai juntának alig vannak külső szövetségesei. Ezek közé tartozik Burkina Faso és Mali, amelynek a kormányai most arra figyelmeztettek, hogy ha katonai intervenció indulna Niger ellen, akkor el fogják hagyni az ECOWAS-t. Sőt, a két nyugat-afrikai állam még azt is belengette, hogy amennyiben támadást indítanának a nigeri új kormányzat ellen külföldről, azt Burkina Faso és Mali elleni támadásnak fogják tekinteni. Rajtuk kívül a guineai vezetés is ellenzi az ECOWAS intézkedéseiket, ám az ottani irányítás is erőszakkal ragadta magához a vezetést. 

Miután a nigeri államcsíny végrehajtói mellett most kizárólag olyan afrikai kormányzatok álltak ki, ahol a hatalom szintén a puccsisták kezében van, ez alapvetően beszűkíti a hatalom bitorlóinak mozgásterét egy olyan országban, amely egyébként is külső támogatásokra szorul.